Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2010 / 07


(1)Pääkirjoitus
(2)Luonto koettelee Halsuaa
(3)Öiset ilmiöt kummastuttavat kylillä
(4)Jälkikäteen julkaistu ennuste EM-kisoihin
(5)Neljäs supermies Halsualta
(6)Miehemme Maailmalla ja ilmassa
(7)Tiekiista päätökseen
(8)Elokuvat palaavat kylään
(9)Surmanajaja osa 7
(8) Elokuvat palaavat kylään
Luettu 1092 kertaa
Jarno Hietalahti
Kirkonkylä

Pitkään jatkunut elokuvapimennys on tulossa päätökseen Halsualla. Kulttuurikylän Nuorisoseuran tuvalla ei vuosikausiin ole näytetty eläviä kuvia, mutta tällä viikolla talolla järjestettiin kurssi projektorin käytöstä.

Tupa oli täynnä kahvia lipittäviä innoikkaita nuoria miehiä, jotka haikailivat koneenkäytön salojen perään. Paikalle oli kutsuttu filmiprojektorien erikoismies Turusta saakka opastusta antamaan, ja antoihan hän. Nyt kylillä on useampikin kykenevä elokuvanäytösten pyörittäjä ja odotettavissa on, että filmiteollisuus saa alkaa hamuta rahaa pikapuoliin jälleen myös Halsualta.

Muutamia pienehköjä käytännön seikkoja on tosin vielä selvitettävänä. Koska Matkahuollon palvelut eivät enää Halsualla operoi, täytyy näytöksiin tilatut elokuvanauhat noutaa Vetelistä. Tämä taas ei onnistu kuin hommaan erikseen nimetyltä hahmolta, minkä suhteen puolestaan ongelmia tuottaa se, nimetyllä pitäisi olla oikeus rahankäyttöön seurassa, ja näitä hahmoja ei suuremmalti ole ainakaan projektorikoulutuksen saaneiden keskuudessa.

- Kyllä hätä keinot keksii, luotetaan projektorihuoneessa.

Lisäksi oman epäilyksensä heittää se seikka, että varsinaisia kokeneita elokuvanikkareita ei kyliltä löydy. Hädän sattuessa uudet pyörittäjät joutuvat huutamaan apuun vanhan polven projektorimiehen Kaustiselta saakka, mutta nämä nyt ovat sivuseikkoja. Kohta voidaan taas kehuskella, että Halsualta löytyy elokuvateatteri.