Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2010 / 05


(1)Pääkirjoitus
(2)Palloilua
(3)Ketjukaupasta Kauppaketjusta
(4)Unelma tangofinaalista murskaksi
(5)Mitä maahanmuuttajille tapahtuisi Halsualla – katsaus eri kansakuntien kohtaloon
(6)Musiikin maailma
(7)Surmanajajan seuraava osa
(5) Mitä maahanmuuttajille tapahtuisi Halsualla – katsaus eri kansakuntien kohtaloon
Luettu 925 kertaa
Olli Oosi
Halsuan tähtitorni

Politiikan toimitus on seurannut kiinnostuneena valtakuntamme maahanmuuttopoliittista keskustelua. Keskustelussa on ominaista se, että maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuvaksi leimautuvan alkaa olla yhtä vaarallista elellä ja kuljeskella kuin perholaisten Halsualla. Toinen leimallinen piirre vaikuttaa olevan se, että kaikki puolueet tarkistavat linjaansa maahanmuuttokriittiseksi. Tämä on mielenkiintoista tilanteessa, jossa tiedetään, että ilman merkittäviä toimia vipinän lisäämiseksi väki alkaa vähän vähenemään ja lähestymään nollaa.

Tämä sai Sanan toimituksen pohtimaan sitä, mitä maahanmuuttajille tapahtuisi Halsualla. Tämä riippuisi tietenkin kansakunnasta. Useimmat kolmansien maiden (=EU:n ulkopuoliset maat) sopeutuisivat varmaankin ihan hyvin. Ovathan halsualaiset muuhun Suomeen verrattuna yhtä ulkomaalaisia. Kiinalaiset perustaisivat oman kiinalaisen ravintolan siihen, missä joskus oli Piikalikka ja lausuisivat sen nimen Piiiga-Li’ga. Siellä kulttuurit ja kahdensuuntainen integraatio kohtaisivat ja pääruokana tarjottaisiin Pekingin Peuraa. Vaikutteita otettaisiin myös Japanista ja listalla olisi pieniä merilevään käärittyjä makkarapötkylöitä – raakaa makkaraa! Mashia!

Irlantilaiset ja skotlantilaiset soveltuisivat varsin hyvin pelimannimeininkiin ja asettuisivat asumaan Kalliokosken, Kanalan sekä ison harjun ylämaille, jonne laittaisivat välittömästi laittoman viskintislaamon. Halsua’s Hope - 12 years old olisi taatusti myyntimenestys. Brittejä tänne ei taitaisi tulla, koska britit yleisen sivistystasonsa mukaan kuvittelevat Suomen olevan vielä osa Neuvostoliittoa.

Myös saksansukuiset kansat soveltuisivat varsin hyvin, sillä vanhoja mersuja riittäisi muutamia viriteltäväksi sekä orastava kaivostoiminta tarjoaisi vanhoille nevaseuduille uutta Ruukin aluetta. Makkarakulttuuri kukoistaisi ja syntyisi uusi sekoitus saksalaista ja halsualaista ruokailuperinnettä: Perunamakkara ruisleipäsämpylässä.

Ranskalaiset pakenisivat Halsualta, koska eivät kestäisi sitä määrää suun etuosassa sanottavaa r-kirjainta. Varsinkin perkelettä manattessa. Belgialaiset ja hollantilaiset sen sijaan aijautuisivat hulluuteen, sillä Halsualla olisi heille aivan liikaa tilaa ja naapurit aivan liian kaukana. Kirjeenvaihtaja ainakin muistelee erään Halsuan kotiseutumuseolla vierailleen belgialaisen tarinaa ahdistavista metsistä teiden varsilla.

Kaikista suurimmat vaikeudet olisivat kuitenkin ruotsalaisilla, jotka kuvittelisivat, että halsualaiset kadehtivat heitä ja pitävät heitä itseään parempina. Karu totuus kuitenkin paljastuisi sillä halsualaiset olisivat luulleet heitä vain alaveteliläisiksi pientalon pojiksi ja tytöiksi.

Kreikkalaiset eivät taitaisi Halsualle sopia – mutta Suomeen kyllä – näyttää tuo lakkoilu olevan harrastus molemmissa!