Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2009 / 09


(1)Pääkirjoitus
(2)Kirkkoharjun avolouhos aikataulussa
(3)Harkinnanvaraista tukea ei haeta
(4)Halsuan kunta tienristeyksessä
(5)Rahoituslaitosten väki ulalla
(6)Vauvoja tehdään taantumaan
(7)Pallottelua
(8)Halsua ei veteraanikeräyksestä luovu
(9)Jussilaiset vietettiin onnellisten tähtien alla
(10)Onnea 20-vuotiaalle
(11)Alitien Vangit 12/12
(1) Halsua rikastuu kaivoshankkeella
Luettu 1688 kertaa

Halsuan naapurikunnan Kokkolan kylävanhimmilla on selvät sävelet Kalvinitin ilmeniittien suhteen. Kokkolan kaupunki on valmis ottamaan taakakseen kaiken maailman taloudellisia ynnäilyt ja miinustelut. Vaikka rahapuoli ehkä jääkin kaupungin huoleksi, saadaan rikkauksia myös Halsualle asti.

Kokkolalaiset ovat ensi alkuun ajatelleet rikastuttaa Halsuan vesistöjä. Kaupunkilaisten näkemysten mukaan prosessijätevedet ovat lähinnä laimeita ja ne olisi paras kaataa Venetjärveen. Vedet sisältävät mahdollisesti liuenneita metalleja, jotka ovat omiaan rikastuttamaan Venetjärven köyhyyttä.

Toinen ilouutinen halsualaisille kajahti, kun kaupungin puolelta tuumattiin toteuttaa tulevat tielinjat suoraan länteen Halsuan suuntaan. Eihän sitä kirkonkylän uutta liikenneympyrää kehtaa jättää käyttämättä ja nyt olisi hyvä tilaisuus rikastuttaa kylien kovin hiljaiseksi laantunutta menoa.

Eikä kahta ilman kolmatta! Kokkolalaiset oivalsivat keskenään, että kaivos tarvitsee kosolti virtaa, joten voimalinjat voisi vetää sopivasti Halsuan suunnalta. Jos Halsua saa uuden voimalinjan, entistä vilkkaamman liikenteen ja vielä roppakaupalla ties kuinka arvokkaita metalleja vesiinsä, kelpaa Kokkolalle vastalahjaksi kaivoksen yhteydessä syntyvät työpaikat. Sopukauppa, hurrataan naapurissa!
Jarno Hietalahti