Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2009 / 08


(1)Pääkirjoitus
(2)Luopiot säntää kiertueelle
(3)Yleisurheilun MM-kisat
(4)Alitien Vangit
(1) Nettilehdet muuttumassa maksullisiksi
Luettu 1513 kertaa

Suomessa ja maailmalla sanomalehdet ovat haasteen edessä. Uutisointi siirtyy nettiin ja ilmoitustuloista käteen jää enää pelkkää taskurahaa. Varoja pitäisi jostain haalia ja ainakin maakuntalehdissä paikallisesta tiedosta odotetaan vetonaulaa tulevaisuudessa.

Kalliokosken Sana on ollut tälläkin rintamalla edelläkävijä. Sana muuttui maksulliseksi jo vajaan vuoden taipaleen jälkeen ja paikallisuutiset ovat aina olleet aviisin merkittävin voima. Yrityksen ja erehdyksen kautta Sanassa kuitenkin opittiin, ettei maksullisestakaan lehdestä jää käteen edes väitettyjä taskurahoja, joten sittemmin euron suuruisesta vuosimaksusta luovuttiin.

Nyt näyttää siltä, että moni lehti on höntyilemässä turhanpäiten muuttamaan uutisointiaan maksulliseksi. Kokemus opettaa, että siltä reitiltä ei hyvä heilu ja joutavanpäiväiset maksuluokitukset tullaan myöhemmin vielä poistamaan. Toisaalta ilmoitustulotkaan eivät kaikissa halsualaislehdissä ole huippuluokkaa. Osa lehdistä on jopa luopunut mainosmyynnistä tyystin. Esimerkiksi Kalliokosken Sana rahoittaa toimintansa tätä nykyä lähinnä pullonkeruulla. Näin lehti pystyy takamaan riippumattomuutensa ja kriittistä uutisointia ei rahalla tulla vaientamaan. Toisaalta eipä tässäkään lehdessä ole kuin nelisen juttua, mutta se juuri on riippumattomuuden hinta.
Jarno Hietalahti