Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2008 / 10


(1)Pääkirjoitus
(2)Keskusta suurin, Perussuomalaiset nousivat
(3)Kirkkoharjun rivitaloille jatkoa
(4)Pilkkihalli
(5)Myrsky riehui Halsualla
(6)Rysän perällä
(7)Neste vaihtaa omistajaa
(8)Lapsilahja tulee takaisin
(9)Lihaa! - Hirvimiesten perinteet elävät laajemmaltikin
(10)170 000 euroa plussaa
(11)Hirviporukka ylikunnossa
(12)Alitien Vangit
(4) Pilkkihalli
Luettu 1241 kertaa
Tuntematon tarinaniskijä muilta mailta
Fantasiamaailma

PILKKIHALLI
(Tarina ja henkilöt fiktiivisiä eikä niillä ole yhteyttä tosielämään)

Talvi ei ole enää niin kuin ennen. Tämä on saatu huomata myös Metelin kunnassa, jossa kalastusharrastus on aina ollut voimakasta. Helpotusta meteliläisille ja muillekin alueen pilkinystäville saattaa kuitenkin olla luvassa, sillä Metelin kunta on alkanut selvittää mahdollisuuksia pilkkihallin rakentamiseen.

- Pilkkihallin myötä alueen asukkaiden kalastusmahdollisuudet parantuisivat ja matkailuvaltti toisi lisää asiakkaita eri alojen yrityksille, nykytilassa heinäkuinen karvalakkikauppa on lähes jumissa, listaa kunnallisjohtaja Helmi Pipo pilkkihallin hyviä puolia.

- Täytyy kuitenkin ensin selvittää, onko kunnalla taloudellisia mahdollisuuksia sellaisen hankkeen toteuttamiseen, jatkaa Pipo.

- Toimitilaa on mahdollista ehkä järjestää esimerkiksi tulevan torin ja sen alle sijoitettavan toriparkin läheisyyteen, jos vain tuleva valtuusto ymmärtää asian tärkeyden koko Metelin kehitykselle.

Meteli on jo pitkään profiloitunut monipuoliseksi liikuntakunnaksi.
Satsauksia on tehty muun muassa latuihin ja polkuihin, joita on tallattu pitkin kyliä jo pari sataa vuotta. Yksi Keski-Pohjanmaan kolmesta uimahallista sijaitsee Metelissä sekä tietenkin valtakunnallisestikin merkittävä autorata, Comorran moottorirata.

- Haluamme edelleen panostaa liikuntapalveluihin, kuten nyt
urheilukalastukseen. Ne vaikuttavat paitsi kuntalaisten hyvinvointiin, myös paikkakunnan arvostukseen ja vetovoimaisuuteen, Helmi Pipo toteaa.

Suomessa ei ole vielä, hämmästyttävää kyllä, ainoatakaan täysimittaista pilkkihallia. Rakentamista kyllä kaavaillaan ainakin Espooseen, Lempäälään ja Uukuniemelle.

- Kyllä alueella olisi sellaiselle tilausta, Helmi Pipo arvelee.

Samaan hengenvetoon kunnassa todetaan asian olevan tärkeä myös sosiaalipoliittiselta kannalta.

- Onhan todella tärkeää, että tuo suuri pilkkijöiden joukko ei putoa koko sulan veden ajaksi ulos kunnallisen terapeuttisen toiminnan piiristä. Me kaikkihan tiedämme kuinka vaikeaa ja kallista tuon kierteen katkaisu on jälkikäteen.

- Kalamiespiiri myöntänee oitis rahoituksen pilkkihallin rakentamista koskevan esiselvityksen tekemiseksi. Puolueettoman selvityksen tekemiseen on kaavailtu virkistyskalastajien liittoa.

- Ohjausryhmä hankkeelle on jo nimetty. Pikapuoliin polkaistaan selvitystyö käyntiin, Helmi Pipo kertoo.

Huomioon otettavia asioita on paljon, joten perusteellisen selvityksen tekemiseen tarvitaan asiantuntemusta monelta alalta. Jotta osattaisiin välttää ennakolta kaikki sudenkuopat, ohjausryhmä lähtee ensimmäisenä tutustumaan
Dubaihin rakennettuun sisälasketteluhalliin. Samanlainen piti tulla Espoon Leppävaaraan, mutta paikallisen laskusuhdanteen vuoksi hanke kärsii rahapulasta ja on siirretty tulevaisuuteen.

- Dubaissa on kuulemamme mukaan käytetty nykyaikaista vähäpäästöistä tekniikkaa, jota voitaisiin soveltaa meilläkin. Pyrimme tietysti käyttämään öljyn sijasta kotimaista puu- eli lähienergiaa. Tämä antaisi uusia työmahdollisuuksia alueen metsäyrittäjille ja tuo sitä kautta lisää verotuloja, lisää kirstunvartija
Jaakko Tuuli innostuneena.

- Selvitysten mukaan nykytekniikalla halliasia on helppo hoitaa, kerrotaan Fortumilta.

- Muutenkin tämä olisi piristysruiske alueen yrittäjille: esimerkiksi
laskettelurinteiden juurella kesät nököttävät lumitykit toisivat
oivan mahdollisuuden olosuhteiden äkilliseenkin muutokseen, maalailee Tuuli.

- Heti kun laskelmat on saatu näyttämään lupaavalta, päästään tositoimiin! innostuu Tuuli.

Mahdollinen pilkkihalli on jo nyt herättänyt kiinnostusta ja mielipiteitä meteliläisissä sekä ympäri alati vaurastuvaa seutukuntaa.

- Uudet hankkeet aina herättävät myös jonkin verran vastustusta, mutta kuntalaisten reaktiothan ovat aina oikaistavissa, Helmi Pipo toteaa.