Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2008 / 02


(1)Pääkirjoitus
(2)Halsua kauppalehden etusivuilla
(3)Alkoholin kulutuksen kasvu jatkuu
(4)Kinkerit kivojalla
(5)Hillitön halsualaismittelö Keski-Suomessa
(6)Anteeksipyyntö on jo paikallaan
(7)Perinnetietoa karkauspäivästä
(8)Myllynsaari myllätty pahan kerran
(9)Mitä jos Halsuan budjetti arvottaisiin?
(10)Kuukauden nettivihje
(7) Perinnetietoa karkauspäivästä
Luettu 2487 kertaa
Jarno Hietalahti
Kaiken maailman lähikylät

Karkauspäivä on nykyään yksi mitättömimpiä erikoistapauksia kalenterissa. Halsuan katukuvassa ei näy minkäänlaisia juhlakulkueita eikä kaupoissa ole myynnissä erikseen karkauspäivää varten tehtyjä tuotteita. Muinoin karkauspäivä oli kuitenkin juhlitumpi.

Antiikin Roomassa komentajat loivat jopa kokonaisia karkauskuukausia. Julius Caesar päätti kovapäisyyksissään moisen hulluttelun ja kiinnitti karkauspäivän helmikuun 24. päivän kohdalle. Tästä lähti soljumaan karkausjuhlan alamäki. Tosin melko hitaasti, kun Suomessakin karkauspäivää vietettiin 24. päivä aina 1990-luvulle saakka.

Karkauspäivä on kansanperinteessä nähty vallankumouksellisena aikana. Tänä poikkeuksellisena päivänä naisten on ollut sopivaa kosia mielitiettyään. Muutoinhan moinen riettaus on tyystin poissa laskuista. Konservatiivisemmat tahot ovat taistelleet karkausvuoden käytäntöpoikkeamaa vastaan ja esimerkiksi Halsuan peräkylillä on jo vuosia hoilattu Rehupiiklesin "Mua flikat ei saa (juksatuksi rahoolla)" -kappaletta vastaväitteenä naisten hetkittäiselle vallalle.

Kaikki tämä on painunut unholaan. Noh, painukoot. Uusien perinteiden aika on nyt. Tämä karkauspäivä tulee painumaan kohokirjaimilla historian lehdyköille Kalliokosken Sanan voittoisana päivänä. Tulevina karkausvuosina Halsuan keskusraitilla nähdään Kalliokosken Sanan riemukulkue, jossa penkereet valloittaneelle ihailijakatraalle heitellään Sanan ilmaisnumeroita.