Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2008 / 01


(1)Pääkirjoitus
(2)Ilkeä vallanteko keskustassa
(3)Turmiollisia tuulia etelästä
(4)Halsuan tulevaisuusvaliokunta luotasi uusia liiketoimintamahdollisuuksia
(5)Kylän johtajilta merkittävä kulttuuripanos
(6)Toimituspäällikkö arjen ilmeilyä ihmettelemässä
(7)Kuukauden nettivinkki
(8)Kalliokosken Sana täytti vuosia
(1) Halsualainen sivistys uhattuna
Luettu 2032 kertaa

Halsua kuuluu maailman sivistyneistön korskeimpaan kärkeen. Kylän sivistyskerma on niin korkeaa luokkaa, että riviakateemikot joutuvat tiukan kilpailun vuoksi etsimään paikkansa muilta mailta. Toisaalta samalla halsualainen sivistys leviää maailmalle ja kaikkeudesta tulee sitä myöten parempi paikka elää.

Sivistys on valtaisan työpanoksen hedelmä. Vielä pari vuotta sitten Halsuan sivistyslautakunta myönsi avokätisiä tukia muun muassa 4H-toimintaan, kylän kehittämiseen ja kunnan musiikkiväelle. Samalla kokouksissa luotiin muun muassa parhaat mahdolliset oppimisympäristöt jopa yksilötasoa tarkastellen. Erityisopetusta järjestettiin ja koulunkäyntiavustajan sijaisia palkattiin.

Sivistyksen suorista ja epäsuorista vaikutuksista on saanut nauttia koko kyläyhteisö. Mutta kaikki ei lopulta ollutkaan pelkkää auringonpaistetta. Horisontissa häämötti tummia pilviä: Talousnäkymät ovat kylässä olleet synkät myös sivistyneistölle.

Halsuan kunnan sivistyslautakunnan viimeisin Internetistä löytyvä kokouspäiväkirja on vuodelta 2006. Pöytäkirjan loppupuolella murehditaan tiukkaa taloutta ja sen asettamia raameja. Halsuan kaltainen sivistyskehto kyllä selviää parinkin vuoden kokousnotkahdukset, mutta loputtomiin ei menneinä vuosina tehty työ jaksa kantaa. Kylässä ei voida olla liian itsevarmoja sivistyksen suhteen. Jotain on tehtävä ja pian. Hämäriä viitteitä sivistyksen rappeutumisesta on jo havaittavissa, jos oikein tarkalla silmällä kylän tapahtumia tirkistelee.
Jarno Hietalahti