Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2007 / 12


(1)Pääkirjoitus
(2)Järisyttävä tapainturmelus joulun alla
(3)Väkivallanteko keskuskaupassa
(4)Joulukapina: Lumeton joulu
(5)Paloauto viimein uuteen kotiin
(6)Toimituspäällikkö kutsuvieraana
(7)Katsaus tulevaan pesäpallokauteen
(2) Järisyttävä tapainturmelus joulun alla
Luettu 1163 kertaa
Jarno Hietalahti
Kirkonkylä

Joulun pyhyys häpäistiin Halsuan keskustan tuntumassa häikäilemättömällä tavalla pari päivää ennen aattoa. Joukko nuorisoa kokoontui nimensä mukaiselle tuvalle jouluiseen ilonpitoon. Varhaisimmassa illassa saatiin kuunnella paikallisten yläastelaisten särisevää ja surisevaa musiikkia. Yhtyeen anti oli parasta nuorisomusiikkia tuvalla aikoihin, mikä olikin omiaan nostattamaan tulevien jatkelmusten intoa.

Illan mittaan paikalle kertyi tusinan suuruinen ihmislauma ja alkuun riemu vaikutti aidon juhlan mukaiselta. Poikapuoliset osanottajat mittelivät taitojaan viattomasti eräänlaisessa pöytätennis- eli ping pong -turnauksessa. Urheilijat ottelivat hyvässä hengessä toinen toistaan kannustaen eikä ivailua nähty saati kuultu.

Pienoisen joulun katveessa joukkio suuntasi huomionsa myös talon historiallisiin vaiheisiin. Arkeologisia kaivauksia tehtiin ja silmäin eteen ihmeteltäväksi tuotiin erinäisiä kapistuksia tuvan uumenista. Menneiden tuntijat arvioivat tavaroita asiantuntevasti ja tiedonjano sai tyydytyksensä. Ilmeisesti moni muukin jano tyydytettiin matkan varrella.

Ilta pimeni talvipäivän seisahtuessa ja yöllä rakennukseen tuli entistä enemmän sakkia. Meno alkoi muuttua vähitellen hurjemmaksi, kun SS-miehiksi väitettyä väkeä alkoi lappaa lauteille.

- Minä vain tulin Talolle oksentamaan, mutta ei, heti vedettiin sokkoleikkiin mukaan, kommentoi SS-tunnuksesta tunnistettava nuori mies.

Myöhäisillan sokkoleikki leimautuikin varsin railakkaaksi. Tilukset pimennettiin ja tusinapäinen lauma säntäili pimeässä sinne tänne. Mustelmia kertyi törmäilyistä ja kaatumisista, mutta pahin oli vasta edessä. Lieneekö ollut menossa sokkoringin kolmas kierros, kun ilmoille kajahti korvia riipivä räsähdys. Valojen välähdettyä päälle nähtiin karu totuus: Puinen pöytä oli pimeässä pirstoutunut säpäleiksi. Tarkalleen ei vielä tiedetä, miten episodi oikein eteni, mutta liiallisiksi kohonnutta joulutunnelmaa on jo ennätetty syyttämään. Samainen pöytä on kokenut kovia myös muinoin. Muutamia vuosia sitten halsualainen voimamies otti mittaa perholaisesta kanssaveljestään eivätkä pöydän jalat kestäneet sankareiden kädenväännön alla.

Omaisuuden rikkoontumisesta joukko ei piitannut pätkääkään. Sen sijaan aloitettiin sananselvittely-peli, jonka päätteeksi niin kortit kuin nappulatkin lojuivat pitkin lavan lattioita. Ilon edessä järki on sumentunut ja sitä myöten muistikin kadonnut. Pitkällisistä haastatteluista huolimatta tutkijat eivät ole saaneet selville viimeisimpien aikojen tapahtumia. Yhtä kaikki tiedetään, että syylliset ovat liikkuneet talon tuntumassa kello 19 lähtien aina aamuneljän tietämille.

Aamulla valkeni karu totuus. Talon siivo kuvattiin hakkuutyömaaksi. Roinaa oli siellä täällä eikä pahempaa sotkua ole saattanut ihmisen silmäin eteen kasaantua. Kalliokosken Sanan moraalivartiosto pitää huolen siitä, että jos vastaavaa vielä tapahtuu, tullaan asian suhteen järjestämään poliisitutkinnat. Korkea halsualainen moraali ei saa horjua etenkään jouluna.

Kaaosta kuvaa se, että aatonaattona paikalle jouduttiin tilaamaan ISS-siivousfirman ammattilaisia jälkiä paikkaamaan. Kulungeista Kalliokosken Sanan kätyrit eivät ole saaneet tarkkoja tietoja, mutta ilmeisesti ISS:n palkkalaiset nauttivat mainitun kaltaisina päivinä kohotettua tuntiliksaa. Tämän lisäksi työntekijät saavat likaisen työn lisää. Tämä koskee esimerkiksi verijälkien ynnä muiden vastaavien siivoamista. Kuuleman mukaan työläiset olisivat saaneet jopa tiskata homeisia astioita, joten aivan pieneksi ei korvaussumma jääne.

Nuorisoseuran johto juhli virallisia pikkujoulujaan muutamaa viikkoa aikaisemmin säädyllisissä tunnelmissa eikä artikkelissa käsitellyllä tapahtumalla ole mitään tekemistä oikeiden nuorisoseuralaisten kanssa. Kyseessä on hajanainen nuorisojoukko, joka tullaan vielä jäljittämään. Tilintekoa ei jätetä kesken, luvataan moraalivartiostosta.