Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2007 / 09


(1)Pääkirjoitus
(2)Vesistöjupakka paisuu
(3)Halsuan korkein asuintalo?
(4)Juhlaisa syys
(5)Halsuan huippuarkkitehtuuri
(4) Juhlaisa syys
Luettu 1078 kertaa
Jarno Hietalahti
Kirkonkylä

Halsua on pönkittänyt asemiaan juhlakylänä. Pitkin syyskuuta on järjestetty perinteikkäitä, joskin jo hiukan kirkkaimmasta hohdostaan hiipuneita, juhlia.

Ensi alkuun järjestettiin Nuorisoseuran Tuvalla kolmiportainen tapaus, joka yhdisti sylivauvat ja mummot. Alkuillasta tiloissa pauhasi 6-16 –vuotiaille suunnattu diskoteekki. Yläasteikäisten tanssahtelijoiden kerrottiin olleen tovin verran hämmentyneitä, kun vaahtosammuttimen kokoiset esikoululaiset häärivät jaloissa. Illan edetessä tunnelma heltyi lopulta rennoksi.

Jahka nuoriso oli koreat askeleensa astahdellut, saapui senioripolvi paikalle perinteisempiin tansseihin. Väkeä oli liikkeellä kiitettävästi ja OPM – eli omat pähkinät mukaan – ohjeistus oli tavoittanut etäisimmälläkin kylällä asuneen. Alkuilta eteni rauhaisasti ja leppoisasti.

Koko kylän odottama karaoke alkoi raikua Tuvan myöhäisillassa. Viimeisin rupeama sai niin nuorison kuin ikäväenkin irrottelemaan tosissaan. Kuuleman mukaan paikalla olisi saatu nauttia jopa oikeaoppisesta kylätappeluntyngästä, mutta virallisten papereiden mukaan ketään ei puukotettu. Jos nyrkki heilahtikin, oli se toveruuden liikuttama.

Tanssiaisten kohokohta innosti paikallisia toimijoita niin, että muutaman päivän päästä saatiin nauttia samaisen järjestäjän karaokesta keskustan ainoassa virallisessa kahvilassa. Ihmismassat vyöryivät paikalle kuin kultavuosina konsanaan. Lempeä tuulahdus saatiin ottaa henkeä haukkoen vastaan, kun sekä karaokekuningas että -kuningatar saapui pesäänsä alamaisten ihailtavaksi. Laulun kerrotaan raikuneen niin, että yhä edelleen voi kultakurkkujen kaiun kuulla kylillä tuulen suhistessa.

Viimeisempien tiedonantojen mukaan myös virkavalta päätti kunnioittaa Halsuan humua läsnäolollaan. Sinitakkisten edustus toi Halsuan juhlakylälle roppakaupalla uskottavuutta ja samalla kaiken riehan keskelle tietyn rauhan. Ketään ei pidätetty.