Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2007 / 05


(1)Pääkirjoitus
(2)Muilutusperinne elinvoimaisena
(3)Patsaita siirrellessä
(4)Vuosikymmenten odotus päättyi
(5)Vappupiknik Halsualle ensi vuonna?
(6)Kalliokosken Sana säästynyt netti-iskuilta
(7)Turboministeriö tulee viimeinkin
(8)Kissajuttu ohi silmien
(7) Turboministeriö tulee viimeinkin
Luettu 1058 kertaa
Olli Oosi
Maailma

Erästä suomalaisen kultuurin pitkäaikaisinta instituutiota on horjutettu. Ministeriörajoja on muutettu. Porvarihallitus uskalsi tehdä liikkeen, jota muut eivät välttämättä olisi uskaltaneet. Työ- ja kauppa- ja teollisuusministeriön yhdistäminen tuli monille kuin puskista, valmistelu oli edennyt hiljaisuudessa tai sitten sitä ei oltu tehty pitkästä julkisesta keskustelusta huolimatta.

Kalliokosken Sanan politiikan toimitus on sitä mieltä, että tulevan ”elinkeinoministeriön” johtoon ei tulisi nimittää ministeriä vaan Turboministeri. Jos kyseessä olisi elinkeinoministeri, jonka tehtävänä olisi kehittää elinkeinoja, hän oli siis kehittäjä. Elinkeinoministerin, joka on kehittäjä, täytyy siis sananmukaisesti olla elostelija.

Tähän paikkaan olisi varmasti hyviä hakijoita ja niitä löytyisi varmasti tarpeeksi. Tärkeintä on kuitenkin pohtia myös uuden ministeriön vaikutuksia aluepolitiikkaan – mitä tapahtuu perinteisille TE-keskuksille ja muille insituutioille, joihin tämä uusi muutos vaikuttaa. Paras tapa olisi tietenkin muodostaa keskuksiin elinkeino-osastot – elikostot. Vanhat osastorajat voitaisiin tarivittaessa rajata uusissa avokonttoritiloissa tennisverkoilla, joka mahdollistaisi hyvän yhteispelin synnyttämisen.

On mielenkiintoistä nähdä miten todellisuudessa uusi mammuttimainen keskushalinnon organisaatio alkaa muodostua. Tuleeko todellisuudessa yhden ministeriön sisään kahtiajakautunut kansakunta vähän niin kuin Meriläisen ala-asteen luokkaretket yhdessä Kanalan koulun kanssa (joskus ammoisina aikoina, kun luokat yhdestä kuuteen toimivat ko. Instituuteissa)? Kalliokosken Sana kannattaa toki edelleen valtionhallinnon hajasijoittamista sekä tuon ministeriön sijoittamista Venetjoen tekojärven läheisyyteen, johon voidaan tarvittaessa kuljettaa virkamiehiä vesitasolentokoneella. Onhan samaa suunniteltu joskus Halsuan mahdollisen kongressikeskuksen logistiseksi ratkaisuksi.