Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2007 / 02


(1)Pääkirjoitus
(2)Ovet kiinni
(3)Huipputiedettä Halsuan metsissä
(4)Halsuan diplomaattisten suhteiden luominen Sveitsiin
(5)Äänestystahti jatkuu vilkkaana
(6)Arkunlautojen kolinaa Kivojalla
(4) Halsuan diplomaattisten suhteiden luominen Sveitsiin
Luettu 971 kertaa
Olli Oosi
Sivukylä Sveitsi

Helsingin kirjeenvaihtajalle tapahtui tilaisuus, jossa hänen oli lähdettävä neuvottelemaan syksyisen invaasion jälkeen diplomaattisia suhteita takaisin halsualais- ja sveitsiläislehmien välille. Tämä diplomaattinen neuvottelu tapahtui eräässä kauniissa ja vanhassa sveitsiläisessä pikkukaupungissa. Heti matkan alussa kirjeenvaihtaja joutui kuitenkin toteamaan paikallisten toimijoiden merkityksen suhteessa halsualaiskolleegoihin. Lentokentän junassa nimittäin kaikui kotoisesti kyseisten luontokappaleiden "laulu" sekä kellojen kilinä. Mitä ilmeisemmin 2000-luvun uusinta tekniikkaa oleva juna, oli näiden kavereiden eteenpäin vetämä.

Matka taittui mukavasti aina määränpäähän ja neuvottelut saivat luvan alkaa. Alkajaisiksi halsualaisdiplomaatilta otettiin luulot pois paikallisella gastronomialla. Tämä tarkoitti sveitsiläistä Raclettea, joka sisältää pääasiassa paistettua juustoa ja perunaa. Vastaava kemiallinen ase pohjalaisittain voisi olla joko perinteinen läskiperuna-unnimössö (kyllä, jaan nämä traumat kanssanne arvon lukijat). Toinen vaihtoehto olisi tietenkin maitoperunat, jossa kotoisesti yhtyy lämmin maito keitettyihin perunoihin. Pohjanmaan lakeuksien niukat oltavat ovat pakkottaneet kulinarismimme outoihin uomiin.

Neuvottelukohteessa sijaisi mitä hienoin vanha kaupunki. Kaupunki oli yhtä idyllinen kuin Pohjanmaan rannikkokaupunkien pienet puukorttelit ollen tosin täysin erilainen komeine kirkkoineen ja vainhoine kivimuurineen. Neuvottelukunnalle selvisi myös, että kaupungilla oli oma suojeluspyhimys - Saint Urs. Vastaavaa voisi toki löytää halsualaisittain niistä patsaista joita Halsualla on ja jotka me kaikki hyvin tunnemme. Tarina kertoo myös, että pyhimykselle jotkut ihmiset toivat "eväitä". Tästä voitaisiin ottaa oppia myös Pohjanmaalla. Ainakin Chydeniuksen patsas kaipaisi pari karjalanpiirakkaa juurelleen.

Sveitsiläiset ovat tyypillisesti hyvin kansallis- ja "lääninhenkisiä" ihmisiä. Isänmaallisuus ja alueellisuus näkyy tosin myös Suomessa. Tosin se ei mene ihan niin pitkälle, että lehmien kylkeen maalaittaisiin liput. Vastaavasti tiettyä kantonismin henkeä on halsualaisessa kyläkulttuurissa. Paitsi että ennen, hyvinä aikoina, kylien väliset pesäpallo-ottelut ovat olleet tavallisia, on ylikylän kentällä käyty useina kesinä Meriläinen-Käpylä vs. Ylikylä jalkapalloturnauksia. Kamppailu on ollut veristä. Tämä on tosin johtunut kaikkia pelaajia kuppaavien sääskien ja hevospaarmojen määrästä, kuin pelin tunnelmasta.

Helsingin kirjeenvaihtaja pani myös kiitollisena merkille, että Sveitsi on lähes ainoa maa, jossa McDonaldsin M-logo ei herätä samanlaisia tunteita kuin muualla. Sveistiläisillä M-logo on oranssi ja kulmikas. Se symboloi kauppaketjua, josta löytyy halvalla monen moista herkkua. Halsualaislehmien tiedusteluun on kantaunut myös tieto, että tietyissä ulkosveitsiläisten juhlissa ajoittain poltetaan oransseja M-kynttilöitä Migro-kauppaketjun tuotteiden muistoksi, joita ei Suomesta saa.

Diplomaattina joutuu myös visaisten kysymysten äärelle. Tällä kertaa kysymykset eivät kohdistuneet suomalaisteineille tyypilliseen "Kumman kaa" -pohdintaan, vaan siihen, onko kova omena vai pehmeä omena parempi. Kirjeenvaihtajan tietämyskapasiteetti ei riittänyt kysymyksen ratkaisemiseen. Kaikkiaan neuvottelut sujuivat visaisista kysymyksistä huolimatta hyvin. Ainoa kirjeenvaihtajaa askarruttamaan jäänyt seikka oli, miksi eräässä sveitsiläislehmien kartassa oli halsuan kohdalla kuulakärkikynällä piirretty risti. Nähtäväksi jää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.