Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2006 / 09


(1)Pääkirjoitus
(2)Tynkkisessä tapahtuu
(3)Halsuan pullopoikaseura kovilla
(4)Rakennustuumailut pinnalla
(5)Perimmäisen talon pojat vauhdissa
(6)Kiinteistöverot herättävät närää
(6) Kiinteistöverot herättävät närää
Luettu 934 kertaa
Jarno Hietalahti
Halsua

Halsuan viemäröintisuunnitelma on ajautunut pienimuotoiseen kriisiin, kun Huuskontien rakennuksissa on ilmennyt pakottava tarve uudelle putkistolle. Kunta on myöntänyt uuden viemäriverkoston rakentamiselle 15 000 euron määrärahat ja nyt korvaavia tuloja etsitään muilta sektoreilta.

Yhdeksi rahaväyläksi on paljastunut Plus-pisteen rakennuksesta vapautunut tila. Kunta aikoo haalia sievoiset summat vuokraamalla lisätilat Halsuan kehittämisyhdistyksen käyttöön sadan euron kuukausihinnalla.

Samaan aikaan useat järjestöt ovat anoneet kiinteistöveron poistoa. Kunta helty kovasta linjastaan esimerkiksi uuden uskonnonvapauden puhaltaessa. Veteli-Halsuan helluntaiseurakunnan kiinteistövero on poistettu leirikeskus Majakan ja sen saunarakennuksen osalta. Halsuan Nuorisoseura ry on puolestaan vapautettu verotaakasta solidaarisista syistä. Yhdistys on köyhä, eikä rikkaalla kunnalla ole sydäntä veloittaa huono-osaisia.

Sen sijaan Kanala Elinvoimaiseksi ry:n kierot juonet kiinteistöveron poistamiseksi Kanalan kylätalolta on eliminoitu. Kiinteistö huokuu rikkauksia, sillä on vuokra-asuntoja ja ”vaikka mitä muuta kivaa”. Kylän johtoporras on esittänyt järkkymättömän kielteisen päätöksen.

Halsuan koulujen takapulpeteissa pulistaan, että kiinteistöverokamppailujen taustalla on kysymys eri kylänosien suosimisesta. Historiasta tunnetaan – kouluissahan historiaa toisinaan opetetaan – että Kanalan kylä lykättiin Lestijärven toimesta Halsuan harteille jo vuosia sitten. Siitä asti kunta on taistellut kylänosaa vastaan ja pyrkinyt erkaannuttamaan sen omasta hektisestä itsestään.