Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2006 / 09


(1)Pääkirjoitus
(2)Tynkkisessä tapahtuu
(3)Halsuan pullopoikaseura kovilla
(4)Rakennustuumailut pinnalla
(5)Perimmäisen talon pojat vauhdissa
(6)Kiinteistöverot herättävät närää
(2) Tynkkisessä tapahtuu
Luettu 924 kertaa
Jarno Hietalahti
Tynkkinen

Halsuan siisteyden ja rauhallisuuden tyyssijana tunnettu Tynkkinen on osoittautunut suoranaiseksi sotatantereeksi viimeisten päivien aikana. Kananpidosta parhaiten tunnetun talon emännäksi nimitettävä henkilöhahmo ajeli tuttua tietä kotiaan kohden, kunnes huomasi jotain romua edessäpäin tiellä. Neuvokas neito päätti luottaa tarkkoihin aisteihinsa ja uskoi auton mahtuvan tavaroiden välistä. Likemmäs päästyään nainen huomasi, että yksi romuröykkiön osatekijöistä oli auto ja auton konepellillä makaili suuria soita omistavan perheen eräs poikalapsi. Tämä sai naisen kummastumaan ja pysäyttämään autonsa. Tovin päästä kävi ilmi, että poika alkoi hiljalleen valua konepeltiä pitkin alaspäin aina naisen auton eteen. Vähänpä ennätti aikaa kulumaan, kun joutui valuvan pojan äiti juosten ja vollottaen paikalle:

- Voi, nyt ne ovat ajaneet jo minun poikanikin päälle, ulvoi murtunut äiti.

Pojan kaksi veljeä riensi auttamaan ”onnettomuuden” kohdannutta ja riskeinä maalaisjuntturoina taluttivat kolhituksi väitetyn suojaisempiin seimiin.

Tapaus on vain yksi episodi kanayrittäjien ja suo-omistajien välillä. Kylillä juoruillaan, että kanaljat olisivat hakeneet lähestymiskieltoa suokansalle. Kuuleman mukaan hakemus ei kuitenkaan osoittautunut toivotun menestyksekkääksi, vaikka käräjäsalissa asti asioitiin. Kieltoa ei ole saatu aikaan ja oikeusmaksutkin ovat kasautuneet haastajien kontolle.

Vielä ei varmuudella tiedetä, mikä osuus suoperheen vanhimman pojan ortodoksiksi kääntymisellä on tässä kaikessa. Halsuan kunta on kuitenkin reagoinut uuden uskontokunnan ilmenemiseen nopeasti ja kylään ollaan hankkimassa uskonnonopettajaa Kokkolasta saakka. Koulutoimen suhteen päättäjät vannovat uskonnonvapauden nimiin.