Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2003 / 12


(1)Pääkirjoitus
(2)Vapahdus ala-asteille
(3)Luonnonmuutokset kouluttajina
(4)Öinen Halsua
(5)Kotipesä konserttien pyörteissä
(6)Joulurauha laskeutumassa lähikyliin
(7)Joulunovelli: Ajanhenki
(1) Joulu käy ylitsemme
Luettu 1552 kertaa

Taas on tullut aika heittää omaisuudet markkinakoneiston murskattavaksi. Hysteeriset ihmiset tönivät, potkivat, haukkuvat ja kiljuvat ylitäysissä marketeissa. Kuka hullu suostuu myyntialalle joulun aikaan? Puhe joulun hengestä on vähintäänkin kyseenalaista. Tai ainakin tämä henki haisee pahalle. Hengityksenraikastajien menekin luulisi olevan unelmainen, mutta vielä mitä! Kukaan ei jaksa muistaakaan noita vempaimia. Ei, rahat upotetaan leluihin, happohyökkimiin ja alusvaatteisiin. Onneksi vanhan kansan ihmiset sentään tekevät villasukkalahjoituksensa itse.

Tottahan hullullinen heilunta puolelta toiselle elävöittää pientä kyläämme. Halsuan vetoisan tunnelman tärkein osa on kuoleman hiljaisuus, kuten postikorttikin julistaa. Kuka tahansa voi ottaa maailman hallintaansa öisellä pääkadulla maatessaan. Vai voiko? Joulukadun värivalot ovat kuin suoraan Amerikasta! Keskustien varrella eläviä koetellaan mitä suurimmissa määrin. Huhujen mukaan heille ollaan rakentamassa avustussäätiötä, jonka toiminta tähtäisi silmälappujen toimittamiseen. Halsuan keskuspankkiin tulee lista, johon jokainen voi puisevan merkkinsä lajitella sopivalla tavalla.

Onhan joulussa puolensa. Perheet kasaantuvat koloihinsa. Ymmärtäväiset ihmiset jättävät ne kauheimmat räimevalot piiloon. Aina voi vetää rullaverhot kiinni, niin Käpylän valoletkut eivät pilaa ihan kaikkea. Halsua on pimeä kylä, saisi olla joulunakin. Mielet kuitenkin ryntäävät loistamaan valoisina ja räyhähenget unohtuvat taustalle. Antamisen ja saamisen kollektio herkistään julmimmankin sydämen. On aika upottaa hampaansa lahjapaperiin.
Jarno Hietalahti