Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2005 / 07


(1)Pääkirjoitus
(2)Pesäpallohulluutta Halsualla
(3)Lestadiolaisuustulva kylillä
(4)Heiluttaako häntä koiraa?
(5)Yhtä juhlaa Halsua-viikolla
(6)K-Market Halsua avattu
(7)Provinssirockin sivuvaikutukset Kirkonkylällä
(8)Lakko Halsualle!
(9)Ilmastomuutos etenee
(10)Pyöräjengin loppu arvailtua lähempänä?
(3) Lestadiolaisuustulva kylillä
Luettu 919 kertaa
Jarno Hietalahti
Perho-Halsua

Perhon suviseurat eivät jättäneet lähikuntia kylmiksi. Uskonnollisen herätysliikkeen paine tuntui Halsualla asti. Kylän eri nurkilta väki jopa vuokrasi omia talojaan lestadiolaisten unipaikoiksi. Kunta puolestaan soi auliisti urheiluhallin ja ainakin kaksi koulua herätysliikkeen suojasijoiksi. Patjameri täytti urheilijoiden tilat jo ennen suviseurojen alkua.

-Yritimme toverini kanssa mennä yöpymään hallille, mutta vastaanotto oli kyllä tyly. Vaikka esittäydyimme tavallisina lävistettyinä ja tatuoituina lestadiolaisina, ei yösijaa heltynyt. Niinpä jouduimme palelemaan pitkin yötä eri roskiksissa, kuvailee hyvin epäuskottava nuori ”mies”.

Halsua on tunnetusti uskonnollista seutua. Kuntaan ovat juurtuneet niin helluntailaiset kuin muutkin herännäiset, muutama lestadiolaisperhe joukon mukana. Nyt voimasuhteiden pelätään kallistuvan vankkaan epätasapainoon.

-Toisaalta tämä Lars-Levin perässähiihtäjien joukko toisi varmasti Halsuan väkilukuun nostetta. Mutta mitä tapahtuu sitten, kun Linkolan toive lestadiolaisuuden kriminalisoinnista tapahtuu? kysellään kunnan nurkilla.

Vielä on liian varhaista sanoa, mitä pysyviä vaikutuksia Perhon suviseuroilla on Halsuan uskonnolliseen elämään. Ilmeisesti kylillä on näkynyt aikaisempaa enemmän eri liikkeiden edustajia, muun muassa Jehovan todistajia. Tilastotieteilijät toppuuttelevat hätiköityjä johtopäätöksiä, sillä esimerkiksi kuuma kesä voi aiheuttaa hourailua.