Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 12


(1)Pääkirjoitus
(2)Muutoksen tuulet Sanassa
(3)Viimeinen laulu
(4)Maailmanlopun äärellä
(5)Helsingin kirjeenvaihtaja sairauslomalla
(6)Markkinointipäällikön muistelut
(7)Alitien Vankien lämmin ihmiskuva
(8)Runo uudelle vuodelle ja miksei sitä seuraavillekin
(9)Syväkurkku kurnuttaa viimeiseen Sanaan asti
(10)Ennennäkemätön vaurauden lähde löydetty lähikyliltä
(11)Ilmoitusluonteinen tiedote Tammikuun numerosta
(12)Kalliokosken Sanan laskuosasto
(13)Viimeinen Sana
(7) Alitien Vankien lämmin ihmiskuva
Luettu 349 kertaa
Alitien Vankien kirjoittaja
Alitien Vankila

"Harvoin, jos koskaan, olen kohdannut dekkaria lukiessani sellaista lämpöä ja rakkautta, jota Halsuan Alitielle sijoittuneessa jännittävässä tarinassa kohtasin." Toimituksemme sai monenlaista palautetta kesädekkari Alitien Vankien osalta, mutta näihin erään suomalaisen johtavan kirjakriitikon sanoihin on kaikkien lukijoiden varmasti helppo yhtyä. Entä oliko palautteissa kuitenkin alueellisia eroja? Kuinka omat kuntalaisemme ja naapurikylien lukijat lopulta näkivät tarinan ja siihen liittyneet hahmot? Siihen vastataksemme olemme joutuneet kokoamaan vastauksia ja lajittelemaan ne iloksenne.

Vetelistä suurimmat soraäänet

Jo tarinamme alkutilanne oli luotu varovaiseksi oikeustaisteluiden välttämiseksi. Murhattuna ei ollut kunnanjohtaja, kylän pappi eikä muukaan silmäätekevistä. Kova kohtalo lankesi vähäpätöiselle nukkekodin asukkaalle, ja murhaajaksikin paljastui onneksi ravitallin katolle jämähtänyt mallinukke, kuten lukijamme ja nyt myös tarinamme lukematta jättäneet hyvin tietävät. Ei pitäisi harmittaa ketään? Väärin. Turvatoimemme eivät estäneet veteliläisiä loukkaantumasta. Palaute, jonka sieltä suunnalta saimme, oli poikkeuksetta negatiivista.

Mikä saattaa olla tällaisessa tapauksessa se yhdistävä tekijä? Toimituksemme mietti asiaa pitkään, mutta emme oikein keksineet, mikä ihme saa niin monessa naapurikylämme asukkaassa tällaisen negatiivisen reaktion aikaan. Sen kuitenkin palavereissa yksimielisesti totesimme, että veteliläisillä on tapana siristellä silmiään vähän liikaa. Auringonpaisteella tuota näkee muuallakin, mutta veteliläiset siristelevät silmiään vähän muita enemmän silloinkin kun aurinko ei paista kirkkaasti. Sattumaako?

Alitie – Suomen Firenze

Jatkokertomuksemme nimi oli Alitien Vangit lähinnä siksi, että se kuulosti kivalta. Kirjoituksen alussa saattoi kirjoittajalla olla jonkinlainen ajatus siitäkin, että Alitiellä väki joutuisi tavalla tai toisella vangiksi. Mutta pianhan sen ymmärsi jokainen, että yhtäkään Alitien Vankia ei kirjassa tulla näkemään. Miten tarina sitten on vaikuttanut paikallisiin? Vuosien jälkeen olemme huomanneet korkeintaan sen, että kukaan paikallisista ei enää kävele hitaasti, eikä kumarassakaan kuin korkeintaan rankkasateiden ravistellessa kaunista kylän raittia. Koirat eivät hauku ohikulkijoille, karkkipaperit eivät saastuta tietä. Onko ryhtiliike ainoastaan Alitien Vangit –tarinan ansiota? Emme halua ottaa kunniaa itsellemme tämän enempää. Voihan olla, että Alitie tunnettaisiin ilman Alitien Vankejakin nykyään Perhonjokilaaksossa, ja miksei myös koko Euroopassa, Suomen Firenzenä.

Ylikylästä kriittinen kanta

Vuoden keskipohjalaiseksi kyläksi vuonna 2007 nimetty Ylikylä erosi palautteen osalta muista kylistä. Paikallisten mielestä on erittäin epäreilua, että tarina keskittyy Kirkonkylän Alitielle, vaikka Ylikylä on selvästi merkittävämpi osa Keski-Pohjanmaata. Nekin kohdat, joissa Ylikylä pääsi tarinaan, olivat sekavia ja huonosti kirjoitettuja, välillä miltei loukkaavia. Filunkipeli-sana nousi esiin useammin kuin kerran. Saatiinpa joltain Ylikylän edustajalta sellainenkin väite, että kirjoittajilla olisi jotain Ylikylää vastaan, ja siksi tarina pelaa alkutahdeista alkaen Kirkonkylän pussiin. No, eipä toimituksellamme tuohon mitään lisättävää ole, hyviä huomioita!

Meriläisessä huomattiin jotain mitä muualla ei

Lähes kaikissa Meriläisen kylän tienoilta saapuneesta palautteesta nousi esiin yksi yhteinen piirre; miltei kaikki ymmärsivät tarinan fiktioksi. Tottahan se on. Ymmärsittehän siis, tarkoitamme äskeisellä, että totta on se, että tarina oli fiktiota. Todenperäisiltä kuulostavimmatkin käänteet olivat lopulta vain kirjoittajien mielikuvitusta, kuten nimenomaan Meriläisen kylässä tunnuttiin lähes yksimielisesti tietävän. Halsuan nokkelimpien asukkaiden kruunu on ainakin toistaiseksi Meriläisen kylän kuvitteellisen kuninkaan kutrien koristeena.

Kanasesta kajahtaa

No ei kajahda, mutta emme parempaakaan väliotsikkoa keksineet. Oikeastaan tekisi mieli jättää koko kylä mainitsematta. Ei nimittäin tullut palautteen palautetta koko Kanasesta, vaikka kyllähän heitäkin tarinassa sivuttiin. Kanasen eduksi on laskettava, että sieltä on aina tullut hyviä hiihtäjiä ja yleisurheilijoita. Jännä nähdä miten kevään Hopeasompahiihdoissa käy, kun Kanasesta lähetetään kylän parhaat voimat mittelemään voimiaan muiden halsualaisten kanssa. Mutta se onkin sitten aivan toinen tarinansa.

Jälkisäädös

Tarinassa esiintyneet henkilöt ja heidän toimintansa, kommenttinsa ja esiintymisensä tarinassa olivat kovin sattumanvaraista. Jos luulet, että kirjoitimme juuri sinusta, ole pelkästään ylpeä. Olet jäänyt tavalla tai toisella mieliimme, etkä tällöin ole se vähäpätöinen henkilö, jonka elämästä emme saaneet riviäkään aikaan. Emmekä silti ole sinusta kirjoittaneet, koska kaikki on ollut mielikuvituksen tuottamaa tarinaa. Sekava, lähinnä tajunnanvirran mukana edetty tarinamme on nimetty dekkariksi, todellisuudessa se on kuitenkin rakkaudenosoitus Halsuaa ja sen kyläläisiä kohtaan.