Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2015 / 11


(1)Pääkirjoitus
(2)Joulu tuli jo Halsualle
(3)Uroshirvi kettuili hirviporukalle Halsualla
(4)Joulujuhlat jatkuvat tässäkin jutussa
(5)Paikallisen sopimisen uusi käänne
(6)Halsualla kansainvälinen joulutervehdys
(1) Halsualaissukuiselle Nobelin palkintoja
Luettu 590 kertaa

Halsuaan kiinteässä yhteydessä insinööriherrasmies on kopannut paitsi talouden myös rauhan Nobelit. Tätä nykyä Tampereella pesivä miekkonen tunnetaan lähikylillä erityisesti Puolan värien edustamisesta esimerkiksi juhannusjalkapallojen aikaan.

Talouden Nobel-palkinto on kopsahtanut tämän etiäishalsualaisen haltuun verotusongelmien ratkaisemisesta. Idea on yksinkertainen: perintövero nostetaan sataan prosenttiin. Tällöin käytännössä muita veroja ei edes tarvita, kun elämän päättyessä yksilön varallisuus siirtyy aina valtion - tai mahdollisesti Halsuan - haltuun.

Uusi veromalli niveltyy yhteen myös sen maallis-uskonnollisen ajatuksen kanssa, että tuonpuoleiseen kukaan ei kuitenkaan varallisuutta mukaan saata ottaa. Samalla vältytään elämän saatossa tapahtuvilta inhottavilta verokateusvertailulta, kun yhteiskunta ottaa omansa vasta päivien laskostuttua. Systeemi ottaa huomioon myös sen psykologisen realiteetin, että vapaamatkustajia ei haluta suosita:

- Kuka niille penteleen tenaville, minun rahoilla loisiville vätyksille, mitään edes haluaisi jättää, tuhahtaa tuleva nobelisti.

Vaikka maailman mullistava idea ei vielä ehtinytkään vuoden 2015 Nobel-jakoihin, on ensi vuoden pysti käytännössä jo varmistettu. Talousideaa lähdetään toteuttamaan maailmassa ensimmäisenä Halsualla, ja kun muut huomaavat verosysteemin nerokkuuden, leviää malli paikallis-globaalisti kuin tulimeri turvesuolla. Jahka veromalli kattaa koko maailman, on samalla käytännössä maailmanrauha turvattu ikuisiksi ajoiksi. Rauhasta kapsahtava Nobel-palkinto tullee tälle neropatille kuitenkin vasta vuonna 2017, koska lakien säätäminen esimerkiksi Hong Kongissa ottaa oman aikansa. Ansaittuja pyttyjä tulevat olemaan yhtä kaikki.
Jarno Hietalahti