Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2014 / 12


(1)Pääkirjoitus
(2)Rehtorikilvassa voitto kotiin
(3)Alkavaa vuotta juhlitaan näyttävästi
(4) Yhteenveto
(5)Yleisönosasto: Voisiko Lucia olla ruskeahiuksinen?
(5) Yleisönosasto: Voisiko Lucia olla ruskeahiuksinen?
Luettu 389 kertaa
"Haluatko ääneni?"


Suomessa on valittu Lucia-mummo, Ruotsissa Åren koulun oppilaat äänestivät Luica-neidoksi poikaa. Ruotsissa asiasta nousi kohu. Asiaan on otettu kantaa kansanedustajatahollakin.

Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta. Kysymys on valon juhlasta, päivän lyheneminen vaihtuu päivän pitenemiseksi, kukonaskelen verran kerrallaan. Lucian päivän vietto on Suomessa ruotsalaista perua. Yli 60 vuoden ajan ovat suomenruotsalaiset Folkhälsan ja Huvudstadsbladet järjestäneet valtakunnallisen vaalin Lucia-neidon valitsemiseksi. Valintakriteerinä on mm. hyvä lauluääni ja kotikielen pitää olla ruotsi. Valon tuojana Suomessa Lucia on perinteisesti ollut vaaleahiuksinen. Ruskeahiuksisena, suomenkielisenä ja 5:n laulunumerolla minua ei koko asia ole ennen kiinnostanut. Nyt kuitenkin vaalien lähestyessä olen alkanut miettiä asioita eri näkökulmasta.

Suomalaiseen ennakkoluulottomuuteen, vanhempien kunnioittamiseen ja ikäpolvien tasa-arvoon kuuluu, että iällä ei ole väliä. Vuodesta 2010 Lapinlahdella onkin valittu valontuojaksi Lucia-mummo. Tapa on levinnyt muuallekin.

Ruotsalaisten ennakkoluulottomuudesta ja tasa-arvoisuudesta kertovat kantautuvat uutiset naapuri-maasta pojan valitsemisesta Pyhän Lucian tehtävään. Asiaan liittyy tosin perustavaa laatua olevaa keskustelua siitä, onko se sopivaa. Nuoriso pysyy valintansa takana, mutta vanhemmat tuntuvat vastustavan. Ruotsalaisilla on opittavaa suomalaisesta tasa-arvosta, en ole kuullut kenenkään vastustavan Lucia-mummon valintaa.

Suomessa on tulossa vaalit. Nyt olisi hyvä, jos ehdokkaat kertoisivat rehellisesti ja avoimesti, voiko heidän mielestään ruskeahiuksinen tai miespuolinen olla Lucia. Tietäisi paremmin, ketä äänestäisi. Omasta mielestäni olisi kiva, jos ovikelloa soittaisi kynttiläkruunu päässä vaaleahiuksinen Lucia. Ja näin naisihmisenä valon tuoja saisi olla kyllä mielellään miespuolinen.