Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2013 / 11


(1)Pääkirjoitus
(2)Kunnassa komeimmat lukemat
(3)Traagista ilmailua
(4)Nettimyynti joulun mullistajana
(5)Palopuheen sisältävä jatkokertomus
(1) Yliopisto Halsualle
Luettu 1038 kertaa

Monimutkaisten taloussuhtauden painanteessa on käynyt ilmi, että kuntatimantti Halsuan suunnitelma uuden peruskoulun rakentamisesta on vasta alkua kattavammalle suurenmoisuudelle. Koulutusketju tullaan kerralla nikkaroimaan valtakunnan ja kansainvälisen vertailun uljaimpaan luokitukseen. Vapise, Aalto-yliopisto.

Kunnassa on herätty uutiseen, jonka mukaan yliopiston sijainti on erittäin määräävä tekijä ylioppilaiden loppusijoituspaikan suhteen. Tyypillisesti oppipolulle askelletaan lähellä kotiseutua - esimerkiksi kainuulaiset eivät tapaa riemusta roihuten rynniä kohti Helsinkiä.

Kun Halsualle likitulevaisuudessa saadaan uusi tietokeskittymä, ratkaistaan yhdellä kertaa lukuisia ongelmia. Viime vuosina nuoriso on tavannut karata kunnasta muun muassa opintojen perässä muille maille. Oman yliopiston myötä lahjakkuudet saadaan jatkossa pidettyä kodin suojissa. Toisaalta hallituksen tuoreet leikkaussuunnitelmat tulevat kohdistumaan eritoten peruskouluun, mutta yliopistoissa porskutetaan komealla mallilla juustohöylistä huolimatta. Kaunosielut näkevät jo, kuinka vastaisuudessa hiukkaskiihdyttimet hyrisevät ja maailmankaikkeuden salat ratkeavat tutussa kunnassa. Rahaa virtaa hillittömiä määriä eikä naapurikylien katudelle ole rajaa.

Siispä oma yliopisto Halsualle, se on sopivin! Tällaisen siirron hahmottamisessa on norjalaisella shakkimestarillakin haastetta.
Jarno Hietalahti