Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2013 / 03


(1)Pääkirjoitus
(2)Pullokaarti kiitollisena
(3)Jäätävä blues
(4)Kuntaesitykselle täystyrmäys
(5)Kohti tarinallista käännettä etenevä jatkokertomus
(2) Pullokaarti kiitollisena
Luettu 710 kertaa
Jarno Hietalahti
Juhlatienoiden pullovainiot

Halsuan Pullonkerääjien rekisteröitymätön yhdistys on ottanut hyvillä mielin vastaan suunnitellun pullopanttiuudistuksen. Ympäristöministeriö on ehdottanut, että lasipullon pantti voitaisiin nostaa 20 senttiin samoin kuin juomatölkkien.

Panttiluokkien määrän väheneminen yksinkertaistaa kerääjien toimia. Mikäli ehdotus runnotaan läpi, jatkossa kaikki vähintään litran pakkausten pantti olisi 40 senttiä ja pienempien 20 senttiä.

- Hyvältähän se kuulostaa. Olen ikäni aprikoinut, että suittaako sitä lasipulloa maasta noukkia, kun vieressä oleva tölkki tuo suhteessa paljon komeamman palkinnon. Sielua silti aina raastaa, jos lasipullon joutuu taakseen jättämään, veistelee keksitty haastateltava.

Samainen mielikuvituksen luomus on kuitenkin huolissaan hallituksen aikeista kiristää alkoholi- ja limunaativeroa.

- Kylläpä se on kuulkaa niin, että Viroon suuntautuvat ostosreissut sen kuin lisääntyvät. Niissä juomaputeleissahan ei pantteja ole, joten hukkaan tässä vielä joudutaan, jos hallitus ei ymmärrä paremmin. Ymmärtäkää nyt! Paremmin, paremmin!

Lopulta haastateltava alkoi päästellä suustaan sellaista mongerrusta, ettei sitä saata sanalliseen muotoon taivuttaa. Äänneasu "guahnggzztti" ei kerro tekstinä koko totuutta sanailun voimasta ja tenhosta.