Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2012 / 03


(1)Pääkirjoitus
(2)Legenda, osa I
(3)Halsua varautuu jymäytyksiin
(4)Kielimiehen opaskirja, osa III
(5)Rahat pöytään, Toivotaan
(2) Legenda, osa I
Luettu 836 kertaa
Gonzo-journalisti kaka
Jaskan grillin naapuri

90-luvun kultavuosina Halsuan katukuvassa oli muutamien vuosien ajan legendaarinen pupi. Tämä entisen osuuskaupan päädyssä sijainnut soittoruokala herättää varmaankin monissa ihmisissä vielä tänäkin päivänä muistoja. Joko sitten hyviä, tai huonoja sellaisia, mutta muistoja kumminkin. Jottei tarinasta tulisi liian pitkää, niin päätin jakaa tämän kahteen osaan, joista on nyt kyseessä ensimmäinen.

Tosin varsinaisesta soittoruokalasta ei voida varmaankaan puhua, sillä ruokatarjoilu sijoittui ehkäpä useamman kerran aamuisemmalle yölle. Ja saattoipa oluthanatkin joskus aueta vielä virallisen aukioloajan jälkeen, mutta soitto soi ja laulu raikasi useammankin kerran. Myöskään urheilullista puolta ei unohdettu. Biljardi kuului olennaisena osana kyseisen paikan pallopeleihin, kuten myös pesäpallo kiihkeine jälkipeleineen.

Ja korttia lyötiin myös liki jokainen ilta. Kilpailu oli verissä,
vaikka kerran, jos toisenkin kisoihin osallistuneet henkilöt eivät olisi antaneet puhdasta näytettä doping-testeisssä. Ainakin promilleraja olisi saattanut ylittyä. Joskus myös siveellilinen puoli saattoi olla uhattuna, sillä saattoipa joku varhaisella aamulenkillä ollut henkilö hieraista silmiään, kun kyseistä rakennusta ympäri kirmaava henkilö oli täysin aataminasussa. Tässähän toki vain kunnioitettiin olympia-aatteen syntyhistoriaa, sillä eiväthän varhaiset kreikkalaisetkaan olleet kietoneet
rihmankiertämää päällensä sen aikaisissa kisoissa, ja saattoipa
kierrosajasta pudota jokunen kymmenys kevyemmällä vaatetuksella.

Myös tuohon aikaan Halsuan suurin kesätapahtuma, Miljoonaravit, oli todella voimissaan. Kaksipäiväisenä toteutettu tapahtuma väliyöntansseineen veti raviväkeä puoleensa ympäri valtakuntaa. Yleensä myös pupi oli kuin ammuttu täyteen. Saattoipa olla, että osa porukkaa haki pientä rohkaisua, ennen kuin uskallettiin tanssin pyörteisiin kasinolle. Todellisten asiakaspaikkojen
määrät ylitettiin varmasti moninkertaisesti, mutta kyllä sopu sijaa antoi.

Varmaankin ravimaailman huipulta miehiä ja naisia on ollut paikalla. Ainakin eräänä vuonna oli sellainen tapahtuma, että nykyään raviurheilun suurimmassa lehtijulkaisussa vaikuttava huippujournalisti, monille myös varmastikkin tv:stä tuttu herrasmies polvistui silloisen nuorikkonsa edessä ja kihlasi hänet.

Mutta monta legendaarista tarinaa jäi vielä kertomatta ja kaikkiahan ei välttämättä edes kerrota. Mutta niistä lisää ensi kerralla.