Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2012 / 03


(1)Pääkirjoitus
(2)Legenda, osa I
(3)Halsua varautuu jymäytyksiin
(4)Kielimiehen opaskirja, osa III
(5)Rahat pöytään, Toivotaan
(1) Ydinaseiden uhka huomioitava
Luettu 1275 kertaa

Halsualla tarvitaan uusi puolustusselonteko. Nykyajan kriisien ja uhkien ristipaineessa ei voida tuudittautua siihen, että kunta säästyisi jatkossa esimerkiksi ydinaseiskuilta.

Reseptit uuteen strategiaan ovat helposti saatavilla. Internetistä löytyy lukuisia sivustoja, joilla pääsee tarkastamaan, millaista tuhoa äärimmäinen hyökkäys saisi aikaan kylillä. Laskelmien avulla keskisimmät elimet voidaan hajasijoittaa ympäri kuntaa.

Mikäli jonkinlainen pommi Halsualle pudotetaan, räjähdyksen keskipiste tulee todennäköisimmin osumaan keskustan liikenneympyrään. Näin ollen esimerkiksi Hiroshimaan pudotetun Little Boyn veroinen 15 kilotonnin pommi aiheuttaisi välitöntä tuhoa jopa Käpylässä asti. Meriläinen kuitenkin säästyisi. Toisella puolella Niemi jäisi paineaallon alle, mutta Majasaarella saataisiin huokaista helpotuksesta.

Puolustuksen kannalta on kuitenkin huomioitava se mahdollisuus, että Kiinasta lähetetään matkaan 140 kilotonnin moderni DF-31 -pommi. Liikenneympyrään osuessaan tuho tuntuisi Ahontiellä saakka, mutta Tofferintie vielä säästyisi. Ydinlaskeumat ovat toki vielä aivan oma laskutoimitusten alansa.

Laskennalliset katastrofit eivät valehtele. Kunnanpäättäjien on hyväksyttävä totuus ja varauduttava pahimpaan. Tätä varten on perustettava välittömästi erityisiä komiteoita ja järjestettävä paneelikeskusteluja. Niiden ansiosta ydintuhon raskaimpia vaikutuksia voidaan minimoida. Tehokkain tapa suojautua on tietenkin, että kylälle hankitaan oma jättipommi. Ennalta ehkäisevän vaikutuksen lisäksi sillä olisi mukava sitten uhitella vaikka Perhon tai Vetelin suuntaan.
Jarno Hietalahti