Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2011 / 04


(1)Pääkirjoitus
(2)Tärkeä uutinen, jossa sivutaan myös politiikkaa
(3)Pätkätöihin
(4)Kalliokosken Sanan suuri vaalikonekolunta
(5)Äänestä ja äänestämisestä
(6)Politiikalla pankkifuusio nurin
(5) Äänestä ja äänestämisestä
Luettu 828 kertaa
Jarno Hietalahti
Kielitieteen keskus

Harva tuntee äänestää-sanan etymologiaa. Kalliokosken Sanan kielitieteilijöiden siipi päätti ottaa selkoa termin taustasta ja päätyi melko yllättäviin löydöksiin.

Äänestää-sanalla on jo syntyjään vahva poliittinen lataus. Aikanaan suomenkieleä muovailleet tahot olivat mittavassa kielitaistelussa ruotsinkielisten kanssa. Alkuaan "äänestä" kirjoitettiinkin muotoon "åånestä", joka oli samalla kuvasi kiihkeää kamppailua kielen tasolla. Suomenkielenmieliset halusivat estää liian vahvojen ruotsalaisvaikutteiden näkymisen ja he halusivat estää Å-kirjaimen käytön vähintään tässä yhdessä sanassa.

Lopputulos on kaikkien nähtävinä. Å-kirjaimet korvattiin ja nykyään me kaikki saamme äänestää. Samalla käynnistyi kuitenkin uusi kielipoliittinen kamppailu, joka on käynnissä yhä edelleen. Nyt pyritään estämään Ä-kirjainten käyttö ilmeisesti vankkojen brittivaikutteiden seurauksena. Tämän myötä jokaisen on hyvä miettiä, mitä ja ketä oikein äänestää. Sillä mitä tapahtuukaan, jos ään estää? Silloinhan joutuisimme aina kirjoittamaan talla tavoin eika se voi ainakaan selkiyttaa mitaan asiaa.